"Insulinooporność w polskiej kuchni" Magdalena Makarowska Dominika Musiałowska
Tytuł: „Insulinooporność
w polskiej kuchni”
Autor: Magdalena
Makarowska Dominika Musiałowska
Wydawnictwo: Feeria
Gatunek: Zdrowie, Medycyna
"Pasta z makreli i twarożku"
"Gulasz wołowy w sosie piwno-musztardowym"
Istnieje wiele chorób,
które rzutują na nasz tryb życia i nawyki. Jedną z takich chorób
jest insulinooporność, którą kilka miesięcy temu wykryto również
u mnie. Na początku pojawił się strach, poczucie zaburzenia
dotychczasowego życia. Oprócz badań, konsultacji lekarskich i
laków bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Tutaj pojawiają się
schody, człowiek obawia się, że od dziś tylko sałata i woda, bo
przecież na tym polega dieta. Już nie zjemy nic smacznego, możemy
zapomnieć o gołąbkach, gulaszu, dobrych kanapkach czy ukochanym
leczo. Nic bardziej mylnego!
Książka
„Insulinooporność w polskiej kuchni” to swego rodzaju
przewodnik, który pokazuje, czym jest ta choroba, jakie są
konsekwencje niezdrowego trybu życia i jak go zmienić. Ważną
kwestią przy tej chorobie jest aktywność fizyczna, co również
znajdziemy w książce. Najważniejsze są jednak przepisy dobrane
tak, by korzystała z nich cała rodzina. Proste, ale i bardziej
skompilowane przepisy są bardzo różnorodne więc każdy znajdzie
coś dla siebie. Na śniadanie najbardziej polubiłam „Pastę z
makreli i twarożkiem”, ale znajdziemy tu także przepisy na
kurczaka, wołowinę, ryby, warzywa, kotlety, zupy, sałatki i coś
słodkiego. Polecam nawet osobą, które nie mają insulinooporności,
bo czy zdrowe i racjonalne odżywianie może zaszkodzić? Na pewno
jeszcze nie raz sięgnę po przepis z tej książki.
Za możliwość zrecenzowania książki dziękuje:
Komentarze
Prześlij komentarz