"Insulinooporność w polskiej kuchni" Magdalena Makarowska Dominika Musiałowska

Tytuł: „Insulinooporność w polskiej kuchni”
Autor: Magdalena Makarowska Dominika Musiałowska
Wydawnictwo: Feeria
Gatunek: Zdrowie, Medycyna






"Pasta z makreli i twarożku"



 "Gulasz wołowy w sosie piwno-musztardowym"




Istnieje wiele chorób, które rzutują na nasz tryb życia i nawyki. Jedną z takich chorób jest insulinooporność, którą kilka miesięcy temu wykryto również u mnie. Na początku pojawił się strach, poczucie zaburzenia dotychczasowego życia. Oprócz badań, konsultacji lekarskich i laków bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Tutaj pojawiają się schody, człowiek obawia się, że od dziś tylko sałata i woda, bo przecież na tym polega dieta. Już nie zjemy nic smacznego, możemy zapomnieć o gołąbkach, gulaszu, dobrych kanapkach czy ukochanym leczo. Nic bardziej mylnego!


Książka „Insulinooporność w polskiej kuchni” to swego rodzaju przewodnik, który pokazuje, czym jest ta choroba, jakie są konsekwencje niezdrowego trybu życia i jak go zmienić. Ważną kwestią przy tej chorobie jest aktywność fizyczna, co również znajdziemy w książce. Najważniejsze są jednak przepisy dobrane tak, by korzystała z nich cała rodzina. Proste, ale i bardziej skompilowane przepisy są bardzo różnorodne więc każdy znajdzie coś dla siebie. Na śniadanie najbardziej polubiłam „Pastę z makreli i twarożkiem”, ale znajdziemy tu także przepisy na kurczaka, wołowinę, ryby, warzywa, kotlety, zupy, sałatki i coś słodkiego. Polecam nawet osobą, które nie mają insulinooporności, bo czy zdrowe i racjonalne odżywianie może zaszkodzić? Na pewno jeszcze nie raz sięgnę po przepis z tej książki. 

Za możliwość zrecenzowania książki dziękuje:  



Komentarze